OJC: A Love Supreme

Størst av alt

  • 18 år. Dørene åpner kl. 18.30
  • 100/50 for ikke-medlemmer
  • Kjøp billett her!

I anledning det nederlandske dansekompaniet «Rosas» oppsetting av Coltrane’s «A love supreme» på Dansens Hus i 2019, ble Petter Wettre engasjert for å gi publikum en innføring i Coltrane’s mesterverk. Det er dette historisk/analytiske foredraget vi får høre denne kvelden akkompagnert av Wettre’s egne betraktninger i tillegg til en rekke musikkeksempler.

SPIRITUELL OPPVÅKNING
Etter en rekke spennende innspillinger på Prestige, Blue Note og Atlantic i perioden ’57 til ’61 var det fire år senere allerede klart for saksofonistens tiende album for det frijazzvennlige selskapet Impulse! Records. «I 1957 opplevde jeg, ved Guds nåde, en åndelig oppvåkning som skulle føre meg til et rikere, fyldigere, mer produktivt liv.»
Åpningsordene på innsiden av utbrettscoveret viste til en ærbødighet og nesten sprekkeferdig glede overfor den spirituelle kraften som hadde hjulpet ham ut av alkohol- og heroinmisbruket på slutten av 50-tallet og som hadde utløst en svært kreativ og produktiv periode for ham det neste tiåret. A Love Supreme ble Coltranes kjærlighetserklæring til denne lojale, guddommelige følgesvennen som gjennom ulike religioner og eksistensfilosofier hadde guidet ham hele livet, og som nå kulminerte i en drøy halvtime med konsentrert takknemlighet. Albumet er bygd opp som en suite over fire satser der McCoy Tyner, Jimmy Garrison og Elvin Jones gikk i studio for å improvisere med Coltrane. Foruten Tranes egen tenorsaksofon som ledestjerne, hadde han kun gjort klar et par enkle notater som skulle rettlede dem underveis og lot ellers sesjonen inspireres av et dikt han hadde skrevet og leste opp for kvartetten.

Medlemmer av Oslo Jazz Circle har i utgangspunktet gratis inngang, men må reservere sitteplass som koster 0 kr.

Oslo Jazz Circle har holdt på siden 1948. De siste årene har de holdt møtene sine hos oss. Her får du gjennom musikk og foredrag innblikk i jazzhistorien via engasjerte kuratorer. Åpent for alle!