Ultima: Arturas Bumšteinas

Ultimas bestillingsverk

  • 18 år. Dørene åpner kl. 18.00
  • 250/200
  • Kjøp billett her!

Multi-track Simplicities embodies the concept of Ultima’s 2022 theme: ‘Freedom is around the corner’.

I dette bestillingsverket for Ultima, har Litauens eksperimentelle musiker Arturas Bumšteinas utvidet sitt Works & Days Ensemble med den ukrainske oboisten Maxim Koolomiiets og den russiske saksofonisten Ilia Belorukov.

Med denne miksen av nasjonaliteter, og det Fluxus-inspirerte lydlandskapet preget av rytmer, groove og minimalistiske strategier, lever kveldens verdenspremiere Multi-track Simplicities opp til Ultimas 2022-motto: » Freedom is around the corner «.

Mottoet, som er årets tema på festivalen, oppsto opprinnelig med den danske komponisten og Fluxus-kunstneren Henning Christiansen. På 60-tallet sto Christiansen for viktig nybrottsarbeid innen «new simplicity» og minimalisme med konstruktivistiske verker som Perceptive ConstructionsModels og Informations.

Disse temaene samles i kveldens konsert. Bumšteinas stykke består av 15 korte lydobjekter for en improviserende gruppe. Dette spilles mot en bakgrunn av forhåndsinnspilt elektronisk lyd. Helt siden Bumšteinas først så Christiansens grønne fiolin på en utstilling i Vilnius, har han vært fascinert av den danske komponisten. I 2016 lage han kopier av Christiansens plate Fluxorum Organum – i trelim – og brukte dem under en fremføring på Christiansens hjemsted, den danske øya Møn. Han brukte også de samme trelim-platene i sitt stykke Double Life of a Pipe Organ.

«I kontrast til den musikalske modernismens kompleksitet, går min visjon mer i retning av ekstrem enkelhet. Men jeg opplever det som en flerspors-enkelhet. For ikke alle opplever en note eller en linje på samme måte.» – Henning Christiansen

Befriende lytting er rett rundt hjørnet på Nasjonal Jazzscene denne kvelden!

Works & Days Ensemble

Maxim Kolomiiets – obo
Ilia Belorukov – saksofon, elektronikk
Gailė Griciūtė – preparert piano
Mantas Augustaitis – trommer
Gediminas Stepanavičius – kontrabass, tuba, trompet
Arturas Bumšteinas – musikalsk leder, avspilt elektronikk