Oslo Jazz Circle: Bodil Niska Kvartett

Konsert og rund feiring!

Samtale mellom saksofonist Bodil Niska og Sverre Lunde etterfulgt av konsert med Bodil Niska Kvartett. Medlemmer av Oslo Jazz Circle og innehavere av sesongkort for høsten 2024 ved Nasjonal jazzscene går inn gratis. 

Tirsdag 3. september vil vi feire 70-årsdagen til fantastiske Bodil Niska. At det er en begivenhet vi vil å markere, kan ingen komme fra.

Bodil har vært en viktig person i Oslos jazzverden. Ikke minst gjennom sin drift av det legendariske vannhullet Bare Jazz, et sted vi fortsatt inderlig savner. Men også fordi hun har vært en profilert tenorsaksofonist med en rekke bestselgende CDer og et utall konserter for fulle hus. Hennes varme og fulle tone i hornet bærer vitne om en dyp forståelse for jazzhistorien.

Dessuten var Bodil og ektemann Tom Sivesind vertskap for OJCs møter i 12 år. Bare Jazz var en viktig faktor i fornyelsen av Oslo Jazz Circle de siste tjue årene.

Vi feirer Bodil Niska med en samtale med OJCs formann Sverre Lunde, og deretter blir det konsert med hennes egen kvartett.

Ryktene sier at hun spiller bedre enn noen sinne! Det er bare å glede seg. Sammen med Niska spiller Magne Arnesen, piano, Stig Hvalryg, bass, og Marcus Levin, trommer.

Bodil Niska er absolutt ingen hvemsomhelst i norsk jazzverden. Men det kunne gått riktig galt med henne. Faren Aksel Niska var nemlig en helsikes trekkspiller. Og hadde Bodil valgt feil instrument i oppveksten, kunne hun endt opp med å dra i en liten leddbuss hjemme i Hammerfest i stedet for å tute i den fantastiske oppfinnelsen til belgieren Adolphe Sax. 

Det ble altså tenorsax. Takk og lov. Og fra første note har det gått i en rasende fart opp og ned skalaer og på kryss og tvers i vårt lange land for å spille på jazzklubber og festivaler. 

I Hammerfest spilte hun med alle som kunne stave j-a-z-z og drev jazzklubb. I 1989 pakket hun ned tenoren og dro til hovedstaden for å spille med alle de beste folka. Det ble blant andre jentegruppa Girl Talk, Egil Kapstad og hans glimrende kamerater og et kobbel av de beste norske og internasjonale tonetryllerne. Hva med f.eks. (vi nevner i fleng…) Einar «Pastor’n» Iversen, Halvard og Grethe Kausland, Scott Hamilton, Harry Allen, Liane Carrol, Johnny Griffin, Pete King, Akira Tana osv. osv. 

Imens hadde jazzpersonligheten Randi Hultin laget et live-opptak med Bodil som hun syntes var så bra at hun sendte det til sine legendariske jazz-venner rundt om i verden. Det var da legenden Sonny Rollins skrev tilbake til Hultin: «Damn! The girl can play!!» 

Bodil spilte, skrev om jazz og realiserte sin drøm: Egen jazzkafé i Grensen i Oslo med servering av smakfulle jazzskiver og hyggelig drikke. Og av og til var det noen levende folk som framførte jazz av beste merke. Hun kalte stedet «Bare Jazz» og drev kafeen og plateselskapet for full musikk til koronaen tok kvelertak på hennes hjertebarn og slengte det populære stedet i bakken. 

Med kvinnetrioen «Girl Talk», som ble populær på flere festivaler, spilte hun inn platen «Talkin’ Jazz» i 1996. Deretter har hun hatt band i eget navn, fortrinnsvis kvartett, og er lydfestet på Oslo Jazz Circles jubileumskonsert 1998, sin egen «First Song» 2000, «Blue» fra 2004 og «Night Time», utgitt 2008. Hun har også medvirket på CD med Pete Brown trio og venner (fra Røros, utgitt 2001), Anne Lande/Per Husbys «Sakte sanger», utgitt 2006, i to spor på Nora Brockstedts «Nora – for swingende!!!» fra 2007 og på Majken Christiansens «Speak Love», utgitt 2011. 

Bodil Niska har også representert Norge i USA (Central Park!), England, Irland, Island, Japan, Russland, Malaysia, Kroatia og mange flere kulturelle land hvor de forstår seg på god musikk. 

Oslo Jazz Circle har holdt på siden 1948. De siste årene har de holdt møtene sine hos oss. Her får du gjennom musikk og foredrag innblikk i jazzhistorien via engasjerte kuratorer. Åpent for alle!