AVLYST! – OJC: Mitt ECM

Møtested for jazzpåfyll!

  • 18 år. Dørene åpner kl. 18.30
  • Kr 100 for ikke-medlemmer
  • Avlyst!

AVLYST! Vi ser oss dessverre nødt til å avlyse dette møtet. Vi vil jobbe med å finne en ny dato. Om det er spørsmål så kan dere kontakte oss på mailadressen post@nasjonaljazzscene.no.

Vi beklager det inntrufne, men håper publikum ser fornuften i dette. Vi ses på en konsert senere!

ECM 1970-2020

I 1969 stiftet den 26-årige bassisten og produksjonsassistenten ved Deutsche Grammophon,  Manfred Eicher, et nytt plateselskap i München i Tyskland.  Eicher kalte plateselskapet for Edition Zeitgenössischer Musik GmbH, et plateselskap som snart etter var langt bedre kjent gjennom forkortelsen av dets engelske navn; ECM.

Kapitalen han la inn i selskapet i 1969 var 16 000 DM, nesten 31 000,- norske kroner, eller snaut 300 000,- kroner i dagens verdi. Til sammenligning er dagens ECM et musikkforlag med en samlet egenkapital på nesten €10 mill., eller 100 mill. kroner!

Den første utgivelsen, med katalognummer 1001, ble lansert 1. januar 1970. Albumet «Free at Last» var med Mal Waldron Trio. Ytterligere fire utgivelser ble sluppet i det første året. Siden denne forsiktige oppstarten i 1970 har ECM nå publisert over 1600 utgivelser og framstår i dag som ett av verdens aller viktigste plateselskap for eksperimentell, ny musikk. Dette plateselskapet har også helt siden starten vært en av de viktigste kanalene for å få moderne improvisert musikk fra Norge ut i verden.

Til å markere ECMs jubileum har vi invitert tre sentrale folk i jazzmiljøet i Norge med et sterkt forhold til ECM og dets utgivelser. Jan Omdahl har skrevet om musikk i blant annet Beat, Dagbladet og Jazznytt. Han har skrevet a-has biografi, er månedlig medprogramleder i «Bluesasylet», og skriver hver uke om teknologi og kultur i Dagens Næringsliv. Han har også gjort mange dybdestudier av ECM-musikken og i Jan Erik Kongshaugs lydverden. Jan Ole Otnæs var i mange år sjef for Moldejazz og har de siste årene ledet arbeidet med en av Norges viktigste jazzklubber, Victoria – Nasjonal jazzscene. Han var med og booket Keith Jarrett til Rana Gymnas allerede høsten 1969 og har i årene siden fulgt ECM nøye. Hans Weisethaunet er professor ved Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo og har gått dypt inn i framveksten av norsk og europeisk improvisert musikk siden 1970.

De har valgt ut sine favorittutgivelser fra ECM-katalogen og vil presentere disse, sitt forhold til og sin historie om ECM denne kvelden. Møteleder er OJCs styremedlem Johan Hauknes.

Oslo Jazz Circle har holdt på siden 1948. De siste årene har de holdt møtene sine hos oss. Her får du gjennom musikk og foredrag innblikk i jazzhistorien via engasjerte kuratorer. Åpent for alle!

Jazzscenens sesongkort gjelder på alle møtene hos oss!

Foto: Don Cherry med Manfred Eicher tidlig i 70-årene. Fotograf: Roberto Masotti / ECM Records