OJC: Erik Kjellberg: Den svenske jazzens gullalder

Skinnende svensk jazz

  • 18 år. Dørene åpner kl. 18.30
  • 100/50 for ikke-medlemmer
  • Kjøp billett her!

Tirsdag 11. oktober, kl 19.00. Dørene åpner kl 18.30 – kr 100/50 for ikke-medlemmer

Erik Kjellberg vil beskrive og drøfte forhold knyttet til den moderne jazzens etablering i Sverige, etter andre verdenskrigen og framover mot 1970-tallet.

Presentasjonen og diskusjonen vil fokusere på de viktigste profilene i svensk jazz, og hvilke institusjoner, initiativ og miljøer som var viktige for utviklingen. Foredraget vil omtale jazzen og jazzmusikernes hverdag og deres og musikkens plass i og forholdet til samfunnet.

Musikkanalytiske eksempler vil belyse pendlingen mellom imitasjonen av amerikanske forbilder og retninger i jazzen, og individuelle og personlige trekk på den andre.

De ulike faktorene vil bli vurdert i forhold til hverandre. Deretter diskusjon?

Erik Kjellberg er en sentral jazzforsker og musikkviter i svensk musikkforskning. Han har vært professor i musikkvitenskap ved Uppsala Universitet siden 1984. Han har stått sentralt i de nordiske nettverkene for jazzforskning, og har skrevet flere bøker om svensk jazz, om tidlig-musikk og om musikkhistorie. Han har i mange år vært ledamot i Kungliga Musikaliska Akademin. Han er også pianist og vibrafonist.

Kjellberg har blant annet skrevet:

–  «Svensk jazzhistoria: En översikt» (utgitt i 1985, senest revidert i 2009, og tilgjengelig på Svenskt Visarkiv:  https://carkiv.musikverk.se/www/epublikationer/Kjellberg_Erik_Svensk_jazzhistoria.pdf

–  «Jan Johansson: Tiden och musiken» (2009)

– «Bengt Hallberg: jazzpianist – kompositör arrangör – pedagog» (2021)

Kjellberg har også bearbeidet og utgitt Bengt Hallbergs korrespondansekurs i pianojazz.

– Bengt Hallberg: «Modern pianojazz – 10 lektioner» (2021)

Medlemmer av Oslo Jazz Circle har gratis inngang.

Oslo Jazz Circle har holdt på siden 1948. De siste årene har de holdt møtene sine hos oss. Her får du gjennom musikk og foredrag innblikk i jazzhistorien via engasjerte kuratorer. Åpent for alle!