OJC: ECM 1970-2020

Møtested for jazzpåfyll!

  • Tirsdag 3. november 2020
  • 19.00
  • ojc.no
  • 18 år. Dørene åpner kl. 18.30
  • Kr 100 for ikke-medlemmer
  • Kjøp billett her!

I 1969 stiftet bassisten Manfred Eicher et nytt plateselskap i München i Tyskland. Han kalte dette plateselskapet for Editions of Contemporary Music, et plateselskap som snart etter ble bedre kjent gjennom forkortelsen ECM.

De to første utgivelsene på det nye selskapet ble lansert i løpet av første halvår 1970. Den aller første – lansert 1. januar – var albumet «Free at Last» med Mal Waldron Trio, med katalognummer 1001. Ytterligere fire utgivelser ble utgitt i dette første året.
Siden den forsiktige oppstarten i 1970 har ECM nå utgitt rundt 1700 utgivelser og framstår i dag som ett av verdens aller viktigste plateselskap for eksperimentell, ny musikk. Ikke minst har dette plateselskapet helt siden starten vært viktig for at moderne improvisert musikk fra Norge har kommet ut i verden.

Til å markere ECMs jubileum har vi invitert tre sentrale folk i jazzmiljøet i Norge med et sterkt forhold til ECM og dets utgivelser. Jan Omdahl har skrevet om musikk i blant annet Beat, Dagbladet og Jazznytt. Han har skrevet a-has biografi, er månedlig medprogramleder i «Bluesasylet», og skriver hver uke om teknologi og kultur i Dagens Næringsliv. Han har også gjort mange dybdestudier av ECM-musikken og i Jan Erik Kongshaugs lydverden.

Jan Ole Otnæs var i mange år sjef for Moldejazz og har de siste årene ledet arbeidet med en av Norges viktigste jazzklubber, Victoria – Nasjonal jazzscene. Han var med og booket Keith Jarrett til Rana Gymnas allerede høsten 1969 og har i årene siden fulgt ECM nøye.

Hans Weisethaunet er professor ved Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo og har gått dypt inn i framveksten av norsk og europeisk improvisert musikk siden 1970.

De har valgt ut sine favorittutgivelser fra ECM-katalogen og vil presentere disse, sitt forhold til og sin historie om ECM denne kvelden. Møteleder er OJCs styremedlem Johan Hauknes.

Oslo Jazz Circle har holdt på siden 1948. De siste årene har de holdt møtene sine hos oss. Her får du gjennom musikk og foredrag innblikk i jazzhistorien via engasjerte kuratorer. Åpent for alle!

Jazzscenens sesongkort gjelder på alle møtene hos oss!

Foto: Don Cherry med Manfred Eicher tidlig i 70-årene. Fotograf: Roberto Masotti / ECM Records