OJC: 100 Birds – Bird Lives!

En musikalsk hyllest

  • 18 år. Dørene åpner kl. 18.30
  • 240/190
  • Kjøp billett her!

The jazz historians in Oslo Jazz Circle invites you to a live concert and talk concerning Charlie Parker

Charlie Parker 100 år!
Lever Bird fortsatt? Det er i år 100 år siden Charlie Parker ble født i Kansas City KS 29. august 1920, og siden vokste opp i Kansas City MO. «Yardbird», seinere forkortet til «Bird», ble en stilskaper; sammen med John Birks «Dizzy» Gillespie og andre unge jazzmusikere i New York skjøv han den store swing-industrien ut i kulissenes skygger og skapte en helt ny uttrykksform for improvisert musikk bygget rundt mindre grupper og ensembler.

Revolusjonen som for 75 år siden fødte det musikalske uttrykket som ble benevnt som «be-bop», eller «bop», var i samtiden uløselig forbundet med Charlie Parkers liv og virke, hans musikkutøvelse og hans komposisjoner. I historiens klare bakspeil gjelder dette kanskje enda mer. «Bird Lives» skrev Beat-poeten Ted Joans på mange vegger i New York da Parker døde 12. mars 1955 i suiten til baronesse «Nica», ennå ikke 35 år gammel.

Lever Bird fremdeles?
I forbindelse med 100-årsjubileet vil Oslo Jazz Circle (OJC) og Nasjonal jazzscene (NJS) i samarbeid feire Charlie Parker og hans musikk. Dette er først og fremst tenkt å skje gjennom en musikalsk hyllest til Parkers musikk fra saksofonist Kasper Værnes og pianist Jørn Øien med en spennende rytmeseksjon i ryggen. I tillegg vil vi gjennom samtale med musikere og andre finne ut om Parker fortsatt er relevant for improvisert samtidsmusikk 75 år etter sin død, for norske jazzmusikere i et musikalsk og sosialt territorium som er langt unna 1940-tallets New York, både i tid og i sted. Er hans musikk fortsatt relevant og levende for jazz og improvisert musikk i 2020?

Kasper Værnes – saksofon, Jørn Øien – piano, Trygve Waldemar Fiske – bass, Hans Hulbækmo – trommer

Medlemmer av Oslo Jazz Circle har i utgangspunktet gratis inngang, men må reservere sitteplass som koster 20 kr.

Oslo Jazz Circle har holdt på siden 1948. De siste årene har de holdt møtene sine hos oss. Her får du gjennom musikk og foredrag innblikk i jazzhistorien via engasjerte kuratorer. Åpent for alle!