Jon Balke Magnetic Book

«Maxi-Jøkleba eller Thelonius Monk på nachspiel med verdens hippeste kammerorkester»

  • Lørdag 10. november 2012
  • 21.00
  • 18 år. Dørene åpner kl 20.00
  • 220/170
  • Kjøp billett her!

foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET

Jon Balkes Magnetic Book er et sjangeroverskridende storverk fremført av et mesterlag av norske musikere. Ensemblets sammensetting av 13 jazz- og klassiske musikere er langt mer enn summen av sine deler, og konserten var en av høydepunktene under fjorårets Oslo Jazzfestival. Som Terje Mosnes skrev i sin anmeldelse i Dagbladet, «snarere enn et møte mellom en jazzkvintett og et kammerorkester fortonte konserten seg som en organisk fullmoden musikkfrukt: Sprutfull av saft og spenst, rik på både bitre og søte smaker og så besettende god at du bare vil ha mer, mer, mer…»
Jon Balke/Magnetic Music skal være «artist in residence» på Molde Jazzfestival i 2012. Magnetic North Orchestra ble etablert på Vossajazz i 1992. Orkesteret har turnert over hele verden i samarbeid med solister og grupper, som Cikada string quartet, Marilyn Mazur, Rubem Dantas (Pacode Lucia) og Arve Henriksen. Konseptet har utviklet seg til en vifte av ensembleprosjekter og Magnetic Book er oppsummeringen av hele denne epoken, orkestrert for stor strykergruppe og improviserende solister. Prosjektet baserer seg på det banebrytende samarbeidet mellom Jon Balke og Bjarte Eike som har utviklet en unik metode å integrere improvisasjon i større orkestersammenheng.

For å sitere Mosnes’ oppsummering «bød Balke & Co på abstraksjoner fulle av liv og sjel, mangefargede klangvever med gnistrende sololinjer, beats og groover, Per Jørgensens stadig like utrolige vokalbruk, frapperende perkusjonskor og stille partier som lot til å speile et halvt tusen års harmonisk skjønnhet… Musikken slapp aldri taket i henvendeslen og i en periode låt hele kostebinderiet som et maxi-JøKleBa eller Thelonious Monk på nachspiel med verdens hippeste kammerorkester. Mer synes jeg det er vanskelig å forlange av en konsert, uansett hva slags festival eller sjanger den tilhører.»

Jon Balke (piano, perkusjon) Bjørn Kjellemyr (kontrabass) Bjarte Eike (fiolin) Helge Norbakken (perkusjon) Per Jørgensen (trompet, vokal, perkusjon), Håvard Lund (klarinett) Barokksolistene og Scene Finnamrk (strykere)