Jøkleba

Jøkleba er tilbake! Norges mest etterlengtede comeback.

  • Fredag 23. november 2012
  • 21.00
  • 18 år. Dørene åpner kl 20.00
  • 260/210
  • Kjøp billett her!

Da Jøkleba valgte å legge inn årene etter en konsert på Finsejazz i 2005, trodde alle at døren var lukket for godt. Trioen med Per Jørgensen, Audun Kleive og Jon Balke hadde siden 1991 i manges ører vært det mest kreativt spennende og interessante du kunne oppleve på en norsk, for ikke å si europeisk, jazzscene. Men så var det altså slutt. Trodde vi. Trodde Jøkleba.

Vi kan takke sykdom, en avlyst åpningskonsert, utgivelsen av et aldri utgitt album, en pressekonferanse som kanskje skulle finne sted og en snarrådig festivalsjef for at vi likevel kan presentere Jøkleba på Victoria i høst. På knapt en ukes varsel, og etter noen hektiske øvingsdager, stod de plutselig på scenen og åpnet Vossajazz 2011! Det var naturligvis en dundrende suksess, jazz-norge var euforisk, ekstatisk, fanatisk, nå skjer det! Etterpå ble det stille. Var det et engangsstunt, ville Jøkleba egentlig komme sammen igjen? Ingen visste. Jøkleba visste ikke.

Før nå.

Nasjonal jazzscene har lokket, tryglet og bedt. Andre har utvilsomt gjort det samme. Og endelig er det bekreftet: Jøkleba er tilbake. I november spiller de sammen igjen på Victoria, en kveld som garantert blir ett av årets aller største høydepunkt.

Jøkleba ble dannet i 1991 etter at Jon Balke hadde hørt den polske trompetisten Tomasz Stanko i et bassløst trioformat. Balke ønsket å få til noe tilsvarende og tok kontakt med Per Jørgensen og Audun Kleive. Resultatet ble en trio som satte lyttende samspill i høysetet, samtidig som hver enkelt musiker ble gitt generøse rom der de kunne improvisere og utvikle låtene. Musikken til Jøkleba kan være luftig og svevende eller rytmisk og insisterende, men alltid melodiøs og lyttervennlig. Lydbildet veksler mellom det organiske og akustiske og det syntetiske og elektroniske, og skaper en stemning der du – for å parafrasere Anja Garbarek – kan se gjenskinnet av elektronikkens blå lys i treverket.

Fredag 23. november spiller altså Jøkleba på Victoria, Nasjonal jazzscene. Vi anbefaler alle å bestille billetter i god tid, for her blir det rift om plassene!

Jon Balke (piano) Per Jørgensen (trompet) Audun Kleive (trommer)