John Butcher & Ståle Liavik Solberg + Cortex

Avant-garde party music, indeed.

Den britiske saksofonisten John Butcher har doktorgrad i teoretisk partikkelfysikk, men valgte heldigvis musikken! Selv om han er litt yngre enn Evan Parker, tilhører han likevel den samme gylne generasjonen av friimproviserende avantgardister. Ståle Liavik Solberg er en av drivkreftene og ildsjelene bak konsertserien Blow Out! – for ikke å snakke om norsk frijazz i det hele tatt.

John Butcher – saksofon, Ståle Liavik Solberg – trommer

John Butcher & Ståle Liavik Solberg from Agata Urbaniak on Vimeo.

Cortex har etter hvert blitt noe av en institusjon i norsk jazz, avdeling litt fritt og mye trøkk. Tittelen på sisteplata, stjålet fra en av de utallige, overstrømmende anmeldelsene bandet har fått med seg, oppsummerer det meste: Avant-garde party music! For her snakker vi fortsatt umiskjennelig og knalltøff sekstitalls freebag i Ornettes og Don Cherrys ånd og kjød – men likefullt med en brei strek av noe nordisk og kontemporært. Noe som gjerne får folk til å komme dragende med den gamle fullriggeren Atomic når referansene skal stables og sorteres.

Da debuten kom på gata i 2011 kunne man fortsatt litt slengete omtale Cortex som et “jazzlinjeband”. I dag er de i front av feltet og medlemmene sitter sannsynligvis oftere på et fly på vei til neste gig med Cortex, Susanne Sundfør, Friends & Neighbors, Bushman’s eller hva det nå måtte være, enn de er hjemme i sofaen foran tv-en. Slikt blir det bra liveband av!

I kveld svinger de kjapt innom Victoria. Sving innom du også, det er her det er party!

Thomas Johansson – trompet, Kristoffer Alberts – saksofon, Ola Høyer – bass, Gard Nilssen – trommer