Historien om Søyr

Den fulle historien om Søyr!

  • Mandag 17. oktober 2022
  • 19.00
  • 18 år. Dørene åpner kl. 18.30
  • Gratis inngang!

Mandag 17. oktober 2022, kl 19.00. Dørene åpnes 18.30. Gratis inngang.

Vi lanserer i dag en nettside som dokumenterer ensemblet Søyrs liv gjennom alle disse årene, med historier, konsertopptak og annet materiale. En nettside å fordype seg i – en nettside å nyte i flere porsjoner. En nettside som stadig vil utvides, endres, vokse, et sted der også du kan bidra med dine fortellinger om Søyr. Som Søyr kommer heller ikke fortellingen om Søyr til endestasjonen. Søyr, og nettsiden med, er alltid ‘work in progress’. Som Søyr er også siden skapt av et kollektiv av stemmer.

Bli med på en reise i Søyrs historie. For hva var og er egentlig Søyr?

Historien om Søyr startet i ei bokhylle tidlig på 1970-tallet. I denne bokhylla fant Torgrim Sollid boka «Østerdalsmusikken» av Ole Mørk Sandvik, utgitt i 1943. Utgivelsen i 1975 av det nyskapende albumet Østerdalsmusikk, der Sollid, Erling Aksdal og Alf Kjellmann hadde med seg kremen av norske jazzmusikere, la grunnlaget for en fornying av folkemusikken som i dag er nærmest selvsagt. Men som den gangen var alt annet enn dette.

Søyr ble skapt som en videreutvikling av dette arbeidet. Men ikke bare skulle det framføre improvisert musikk på basis av norsk tradisjonsmusikk. Det skulle også utforske musikkframføring som lever i grenselandet mellom musikk av norske samtidskomponister og improvisasjonsmusikk. Gjennom de neste tiårene var Søyr en musikalsk og performativ smeltedigel som samlet musikere fra hele landet, musikere som har satt sterke preg på norsk jazz i de samme tiårene.

I alt har mer enn femti musikere deltatt i galskapen gjennom de snart femti årene, og alle har gitt vesentlige bidrag til å forme det som i dag er Søyrs mangslungne historie og musikalske arv. Torgrim Sollid har vært inspirator, mentor, veileder og kunstnerisk leder i alle disse årene. Men det viktigste var og er alltid det kollektive uttrykket. Søyr var et verksted like mye som et orkester.

Bandet har gitt ut seks album totalt, og et sjuende er på trappene, 45 år etter det aller første albumet, «Søyr», utgitt på Mai i 1977.

Det er allikevel konsertene, forestillingene, som har vært orkestrets hovedarena. Søyr har vært et laboratorium for musikere, for komponister og for konsertarrangører til å forme ny, eksperimentell og radikal musikk. Musikk som provoserer, presentasjoner som stryker mot-hårs, like gjerne som med-hårs. En konsert med Søyr var aldri bare en konsert! Søyrs konserter overrasket alltid.

Søyr er en naturkraft, som kjerringa med staven, «… vi holder ut på tross av gjeld og brutte løfter», sa Sollid i Jazznytt i 1979. Søyr formulerte det selv slik: «Vi ønsker å være et forstyrrende element i det norske kulturlivet». Terje Mosnes mente en gang at Søyr er «… en musikalsk vaksine som setter deg i stand til å gå samtidsmusikken mindre lettskremt i møte. Ulik andre vaksiners, er bivirkningene rett så frydefulle!» Søyr spiller det kollektivet føler for – i en strøm der alle er til stede her og nå. Det skaper fryd.

Arrangørene, Torgrim Sollid, Morten Thomte, Rob Waring vil presentere Søyrs historie og lansere en nettside som dokumenterer Søyrs liv gjennom alle disse årene. Historien vil bli presentert i en samtale ledet av Johan Hauknes.

Lanseringen skjer i samarbeid med Oslo Jazz Circle og Nasjonal jazzscene.

Foto: Andreas Wildhagen.