Eastern Waves. Helge Sten – Maja S. K. Ratkje – Kåre Kolberg

ULTIMA. En hyllest til elektronikapioneeren Kåre Kolberg

  • Tirsdag 16. september 2014
  • 21.00
  • 18 år. Dørene åpner kl 20.00
  • 150/100
  • Kjøp billett her!

Eastern Waves er et samarbeidsprosjekt mellom Stiftelsen 4.99 og Notam som gjennom bestillingsverker, fremføringer og utgivelser kaster lys på den elektroniske arven fra legendariske Studio Experymentalne i Warszawa. Det var dit Arne Nordheim og Kåre Kolberg reiste for å arbeide med elektronisk musikk på sent 60-og 70-tall, og flere av deres viktige verk ble til der. I fjor ble det sluppet en dobbel-CD med Arne Nordheims verk, og på denne konserten lanseres en dobbel-CD med Kåre Kolbergs elektroniske komposisjoner, sammen med CDer med verk av Maja S. K. Ratkje og Helge Sten.

Men dette er ikke bare et prosjekt som tar for seg fortiden – konsertene handler mest om hvordan fortidens verker brukes i dag, av flere musikere i Polen og Norge. Konserten inneholder fremføringer av bestillingsverk fra Helge Sten og Maja S. K. Ratkje. Hennes stykke In dialogue with Rudnik er inspirert av den polske elektronisk musikk-pioneren Eugeniusz Rudnik, som også var Nordheims tekniker i studioet da Kolberg og Nordheim arbeidet der. I live-versjonen spiller Ratkje med, og sammen med, Rudniks musikk, og bruker egen stemme og andre objekter som prosesseres i sanntid.  Helge Sten har komponert med utgangspunkt i innspillinger av to pionerer fra det polske radiostudioet: Bohdan Mazurek og Tomasz Sikorski.

Kåre Kolberg skulle være kveldens æresgjest, men gikk dessverre bort i august etter lang tids sykdom.

Konserten er et samarbeid mellom Ultimafestivalen, Nasjonal jazzscene, Stiftelsen 4.99, Bolt records og Notam, og er realisert med finansiering fra det polske kulturdepartementet og EEA Grants.

Program:
Kåre Kolberg – Omgivelser
Helge Sten – Monochrome
Maja S. K. Ratkje – In dialogue with Rudnik – Concert Version