Classic Album Sundays presenterer Fairytales

En av norges fineste presenteres

  • Søndag 20. desember 2015
  • 18.00
  • 18 år. Dørene åpner kl. 17
  • 120/60
  • Kjøp billett her!

CLASSIC ALBUM SUNDAYS m/Arild Andersen, Erling Wicklund og Marta Breen presenterer RADKA TONEFF/STEVE DOBROGOSZ – Fairytales

Radka Toneff’s tredje og siste studioalbum, Fairytales, utgitt bare noen uker før hennes tragiske død høsten ’82, har fått behørlig oppmerksomhet de siste årene, ikke minst i Morgenbladets og Falck Forlags topp 100-liste der den i 2011 rett og slett ble kåret frem som tidenes norske album.

Odin Records har i samarbeid med Grappa har brukt tiden godt siden den gang og har nettopp laget en ny vinylpressing fra masterbåndet som man lenge trodde var gått tapt. Da det originale digitale innspillingsutstyret plutselig ble funnet på Ringve instrumentmuseum i Trondheim for en stund tilbake gikk det et håpefullt sukk over lunchbordet hos jazzentusiastene i plateselskapet. Var det, tross originaltapenes elendige forfatning, mulig å restaurere lyden fra de gamle båndene ved å kombinere ny teknologi med det gjenfunne originale innspillingsutstyret?

Gjennom en rykende fersk dokumentarfilm som vises hos oss denne kvelden får vi et kort innblikk i prosessen før vi lytter til skiva i sin helhet på et av verdens fineste audiofile lydmeny, nøye satt ihop, med konsentrert mine og tunga på snei, av hifileverandør Duet Audio og Midas Reference, som lager kablene.

Sammen med skivas to produsenter, Arild Andersen og Erling Wicklund, selv ikke helt ubetydelige figurer innenfor norsk jazzliv det siste halve århundret, tar vi en prat om innspillingene, både de analoge i NRK-studio på Marienlyst i Oslo fra slutten av 70-tallet og de digitale fra Grieghallen i Bergen fra ’82, til den amerikanske pianisten Steve Dobrogosz og en av de sterkeste stemmene vi har hatt blant oss her i nord, Radka Toneff.

Med oss i praten blir også journalist og forfatter Marta Breen som har fulgt Toneff og andre kvinner i norsk musikkliv tett i arbeidet med blant annet to av sine bøker, Piker, vin og sang – 50 år med kvinner i norsk pop og rock (Spartacus, 2006) og Radka Toneff – Hennes korte liv og store stemme (Kagge, 2008).

Opplaget til sistenevnte biografi er forlengst revet bort, men heldige som vi er tar Marta med seg en bunke fra restopplaget hun selv sitter på og gjør det tilgjengelig for oss rett etter dette årets siste utgave av Classic Album Sundays. I og med at Grappas nye remasterede vinylutgave av tidenes kanskje beste norske album også blir å få kjøpt på Victoria denne kvelden, er det med andre ord noen temmelig attraktive gaver som er mulig å sikre seg på tampen av førjulstiden.

OBS!  Kom presis, eller gjerne litt før kl. 18. Dørene åpnes kl. 17:00 – i timen før vi starter spiller vi musikk som relaterer seg til albumet, samtidige utgivelser og musikk Toneff og Dobrogosz var inspirert av da de lagde plata.

PRESENTASJON: Kent Horne med Arild Andersen, Erling Wicklund og Marta Breen
LYD: Duet Audio + Midas Reference

// AUDIO MENY //

PLATESPILLER: Dr. Feickert Woodpecker
STIFT: Ortofon Cadenza Black
TONEARM: Jelco 750 LB
FORFORSTERKER: Soulution 725
EFFEKTFORSTERKER: Soulution 711
PHONOSTEG: Violectric V600
HØYTTALERE: Piega Master Line Source
SIGNALKABLER: Midas Reference Silje
HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
STRØMFORDELER: Oyaide MTS-6e