Mary Halvorson & Bill Frisell

Sparkling and generous tribute to guitar legend Johnny Smith. Part of John Zorn’s The Stone in Europe-series

To vare, store gitarister hyller en av sine store inspirasjonskilder. Johnny Smith er ikke blant de mest kjente jazzgitaristene i historien, men blir av musikere hyllet som en av de største. Platen Mary Halvorson har laget med Bill Frisell, har tatt sitt navn etter Claude Debussy-komposisjonen som på engelsk heter The Maid With The Flaxen Hair, en av Johnny Smiths personlige favoritter og en låt han spilte inn hele tre ganger! Alle tre versjonene ble gjort solo. På Halvorsons plate er de to gitaristene så presist samspilte at det nesten er litt skummelt, det lyder som én, men samtidig ikke!

Verket er virkelig fascinerende. Platen åpner for eksempel med «Moonlight in Vermont», en stor hit for Smith i 1952 og en låt som gjorde saksofonisten Stan Getz kjent for omverdenen! Halvorson romfornemmelse og Frisells vindskeive gitarkunst blomstrer og låta skyter stadig nye skudd. Vi hører også nennsomt de/rekonstruerte klassikere som «In the Wee Small Hours of the Morning» og «Black is the Color of my True Love’s Hair» og mange flere flotte ballader fra cool jazz-æraen fram til 70-tallet, da Frisell faktisk studerte under mannen.

På denne konserten hører du to musikere som kan danse på glass, smakfullt og utfordrende, som har sin historiekunnskap i orden, men som søker å løfte musikken opp til vår tid, to som tør å la luften mellom tonene få plassen den trenger.

Mary Halvorson – gitar, Bill Frisell – gitar

www.maryhalvorson.com