Levende jazz på TV!

Fredag 3. november sendte NRK2 det første programmet i en serie nye konsertopptak med norske jazzartister. I løpet av fem programmer får publikum oppleve Ellen Andrea Wang Trio, Eyolf Dale Wolf Valley, Bjørn Alterhaug Quintet, Terje Rypdals 70-årskonsert og Denada med Erlend Skomsvoll og Torun Eriksen. Alle konsertene er filmet live på Nasjonal jazzscene og Herr Nilsen.

Sendeplanen for JAZZKLUBBEN på NRK2 er:

Fredag 3. november – Ellen Andrea Wang Trio – fra Nasjonal jazzscene
Fredag 10. november – Eyolf Dale Wolf Valley Band – fra Nasjonal jazzscene
Fredag 17. november – Bjørn Alterhaug Quintet – fra Herr Nilsen
Fredag 8. desember – Terje Rypdal 70! – fra Nasjonal jazzscene
Fredag 15. desember – Denada med Erlend Skomsvoll og Torun Eriksen – fra Nasjonal jazzscene

https://tv.nrk.no/serie/jazzklubben-tv

Fyller stort savn
Daglig leder på Nasjonal jazzscene, Jan Ole Otnæs, sier: «Vi er svært glade for at NRK gjør dette prosjektet. Det har vært et stort savn blant mange tv-seere etter musikk som er ny og frampå. Arbeidsfordelingen mellom NRK og arrangørene har vært god, og vi har fått holde på som vi pleier. Jeg tror det vil vises i programmene. Det er en ekthet i uttrykket, og artistene får gjøre det de kan best, uten å tenke på at de blir filmet. Konsertene blir også liggende i NRKs glimrende digitale arkiv i overskuelig framtid, som et vitnesbyrd om en liten bit av det levende musikklivet i Norge 2017. Jazzklubben på P2 har nøye valgt artister som har et tydelig og fjellstøtt uttrykk og som samtidig utfordrer konvensjonene for hvordan musikk skal være. Vi håper at dette konseptet bare vil vokse og at fredagskveldene på NRK kan bli en viktig arena for å fordype seg i ny musikk og åpne opp nye ører for lyder de ikke visste de likte!»

Jazzklubbene jubler
Nasjonal jazzscene jobber hardt hver eneste dag med å gi publikumet vårt gode konsertopplevelser på jazzklubben Victoria i Oslo. Vi sender også enkelte prosjekter ut på korte norgesturneer, og vi er med på å legge til rette for konsertsamarbeid regionale jazzklubber imellom. Det er derfor med stor glede og åpne armer vi ønsker NRKs nye satsning av jazzkonserter på TV velkommen. Konsertene de har valgt seg er helt i tråd med et moderne jazzbegrep. Det er nytenkende og særegen musikk spilt av både små og store ensembler, instrumenteringen er ofte en miks av akustisk og elektronisk, og grensen mellom komponert og improvisert er hårfin.

Det handler om å være kreativ i musikken, og NRK Jazzklubben har gjort et svært pent utvalg av artister til sin programserie. Unge og uredde fornyere som Ellen Andrea Wang og Eyolf Dale står side om side med veteranene Terje Rypdal og Bjørn Alterhaug. Og som kirsebæret på toppen får vi jazz, pop og skolerte beinspenn fra det strålende storbandet Denada med Erlend Skomsvoll og Torun Eriksen. Sistnevnte er faktisk ennå ikke filmet, konserten foregår på Nasjonal jazzscene 30. november.

Konserten med bassisten Bjørn Alterhaug og saksofonisten John Pål Inderberg i kvintetten BAQ er et hett og tettpakket møte med stor musikk, full av historie, filmet på en av Oslos minste jazzscener, Herr Nilsen. Her kan det nok hende kameramannen måtte pusse linsen et par ganger i løpet av konserten!

Første episode
Den første sendingen er fra Ellen Andrea Wangs slippkonsert for hennes andre soloplate, filmet 23. september på Victoria, Nasjonal jazzscene. Wang har de siste årene markert seg som en utfordrer der hvor sjangerveggene rives ned, først i bandet Pixel og siden i samarbeid med musikere som Marilyn Mazur, Mathias Eick, Stian Carstensen, Ola Kvernberg, Jon Balke, Tore Brunborg, Palle Mikkelborg og Manu Katché. Hun er kjent for å spille både vakkert og hardt og veksler mellom smektende ballader og drivende låter med ett bein i jazzen og ett i popen.

Besetningen er Ellen Andrea Wang – bass, vokal, Andreas Ulvo – keys og Erland Dahlen – trommer