Rumi Festivalen 2021
Endelig kan Rumi-festivalen igjen bre seg ut på Victoria, de byr på et spennende og mangfoldig program. Det første arrangementet er gratis og de andre er billettert hver for seg, men man kan også kjøpe et svært rimelig dagspass til alle konsertene. Billetter finner du på Ticketco her:
Dagspass – 250,-
Bokhammam med Erling Kittelsen – gratis
«Svipdags Reise» – 150,-
Shezar – 150,-
Saleh Mahfoud feat. Oslo Oriental Orchestra – Harmonier & Tvil – 150,-
Bokhammam “RUMIfesten” med Erling Kittelsen – (Litteratur og musikk)
«Er stum, har drømmesyner – men alle er døve
En ordløs forteller – og ingen evner å lytte»
Mawlana Jalaluddin Muhammad Rumi
I årets Bokhammam går vi til kilden for festivalens eksistens – nemlig Rumi selv. RUMIfesten er en norsk gjendiktning av flere av dikterens verker, og kom ut på Dreyer forlag i fjor (2020). Gjendiktningen er for det meste foretatt av Erling Kittelsen og iransk-kurderen Syamak Oweisi. Bokas første del består av flere av Rumis ghazaler (et østlig og formmessig krevende tilsvar til sonetten). I den andre delen kan vi lese utdrag av Rumis magnum opus Masnavi, gjendiktet direkte fra persisk av poeten Johannes Gjerdåker, som dessverre døde like før boka kom ut. Bokas tredje og siste del er et mindre utvalg rubai’er, en firelinjers diktform hvor verselinje 1, 2 og 4 har samme sisteord. Boka har et forord av Rumifestivalens stifter Amir Masood Mirzai. Etterordet er ved Kari Vogt.
Vi samtaler med oversetterne Erling Kittelsen og Syamak Oweisi om prosessen, diktningen og arbeidet med boka. Musikalsk innslag ved Saleh Mahfoud.
Erling kittelsen (forfatter/poet), Syamak Oweisi (forfatter/poet), Saleh Mahfoud (musiker)
KL. 16:30, gratis inngang!
Svipdags reise – Fortellerforestilling – (scenekunst)
En tospråklig musikkforestilling hvor norrøn diktning møter Rumis tekster
«Eg vart fødd som mineral, og eg døydde;
vart fødd på ny, voks opp som plante og gjekk bort,
for eg skulle verta fødd att, no som dyr.
Frå dyrelivet døydde eg og vart ein mann.
Å, kva skulle eg ottast? Vart eg mindre av å døy?
Og ved neste skifte skal eg døy som mann,
så eg kan stiga opp til englars verd,
jamvel derfrå må eg bort.»
Mawlana Jalaluddin Muhammad Rumi
De to norrøne diktene Gróagaldr og Fjölsvinnsmál forteller om Svipdag (Rask Gryning) som sendes avgårde på en lang reise for å helbrede en døende verden. Hans eneste beskyttelse er trylleformularer gitt ham av hans avdøde mor Gróa (Det som gror). De to diktene følger Svipdag ved historiens start og slutt, men midtpartiet er tapt til historien. Diktene forteller likevel en sterk og mytisk historie om gjenfødsel, både på det individuelle og det kollektive plan.
I 2021 er Rumifestivalens tema Reborn, og i den sammenheng er en av programpostene våre „Svipdags Reise», en gjendiktning av denne fortellingen integrert med noen av Rumis tekster. Forestillingen framføres på norsk og farsi av og med fortellerkunstnerne Torgrim Mellum Stene og Amir Mirzai. Musikken er et tredje språk og representeres ved Morten Minothi Kristiansen.
Torgrim Mellum Stene (forteller), Amir Mirzai (forteller), Morten Minothi Kristiansen (støymusiker/impro)
KL. 18:00, billetter 150,- / inkludert i kveldspass 250,-
Shezar – Syrisk-norsk Jazz (Konsert)
«Dans er ikke bare å reise seg
som virvlende støv, heve seg
dans er å fly over begge verdner
hoppe til fremmed sted, vise seg.»
Mawlana Jalaluddin Muhammad Rumi
Shezar er et syrisk/fransk/norsk samarbeidsprosjekt som oppsto i Frankrike rundt tusenårsskiftet. Utøverne drar delvis veksler på syrisk tradisjonsmusikk og delvis på egne komposisjoner hvor jazz og improvisasjon står sentralt. Musikkstilen er personlig, og preget av arabiske stemninger, jazz, et rytmisk uttrykk og tiltalende melodier.
Shezar har spilt på festivaler over hele Europa, også på Rumifestivalen hvor de spilte første gang i 2013. Det er en sann glede å invitere dem tilbake til vår spesialutgave i år.
Hassan Abdelrahman (oud), Kjetil Selvik (klarinett), Fabian Guyot (perkusjon), Nicolas Beck (tarhu)
KL. 19:00, billetter 150,- / inkludert i kveldspass 250,-
Saleh Mahfoud feat. Oslo Oriental Orchestra – Harmonier & Tvil – Konsert
«Inn i hjertet spilles hundre trommer
vi vil høre det først i morgen.»
Mawlana Jalaluddin Muhammad Rumi
Harmonier og Tvil er Saleh Mahfoud sitt personlige prosjekt, der musikk og poesi møtes for å presentere en blanding av opplevelser og følelser, og for å stille viktige spørsmål.
Saleh Mahfoud er en multi-instrumentalist (kanun, gitar, oud m.m.), vokalist og komponist født i november 1984 i Damaskus i Syria. Han kom til Norge i 2015. Saleh er aktiv i forskjellige musikk- og kulturprosjekter i Norge, blant annet Majaz, Trimolo, Oslo Oriental Orchestra, Oslo Dabke-festival og – klubb. Han har spilt en avgjørende rolle i å styrke den arabiske musikken på den norske musikkscenen de siste årene.
Musikken i Harmonier og Tvil balanserer mellom moderne musikk og tradisjonell folkemusikk og komplementeres av et utvalg av poesi skrevet av både sufi-poeter og norske poeter. Egne tekster fra Saleh og hans venner er også med. Tekstene omhandler eksistensielle spørsmål så som kjærlighet, eksil, ensomhet og vennskap.
Salehs egne minner, historier og opplevelser smeltes sammen for å skape et rom som bærer resten av elementene i prosjektet og for å skape musikkstykkene og en harmoni mellom disse elementene. Resultatet blir en musikalsk eliksir.
I tillegg til Saleh består Oslo Oriental Orchestra av Jonas Cambien, Adrian Myhr, Khalid Laaouam og Tarek Halabi. Gruppen er på en reise for å finne den perfekte balansen mellom prosjektelementene, men samtidig å skape en ubalanse mellom dem, på en kontinuerlig jakt for å finne harmoniene mellom kontrastene.
Saleh Mahfoud (Kanun), Jonas Cambien (piano/Synth), Khaled Habeeb (oud), Adrian Myhr (bass), Khaled Laouam (Sax), Tarek Halabi (Perk), Michaela Antalova (Tromme)
KL. 20:30, billetter 150,- / inkludert i kveldspass 250,-