Oslo World: Derek Gripper (ZA)

Flommende spill

  • 18 år. Dørene åpner kl. 19.00
  • 220
  • Kjøp billett her!

Heroisk gitar-arkivar

Gitarvirtuosen Derek Gripper mestrer det som selv forbildet John Williams trodde var umulig: Å fremføre stykker skrevet for den komplekse koraen – en vestafrikansk harpe med 21 strenger – på en helt streit seksstrengersgitar.

Det mest forbausende er riktignok hvor uanstrengt det hele låter. «One Night on Earth: Music from the Strings of Mali» (2012) – albumet der disse koratolkningene først så dagens lys – ble innspilt i én natts ensomme mulm og mørke, og det gir mye mening. Det er nemlig en smittende ro ved innspillingen, som om gitaren kun er en forlengelse av Grippers kropp. Også når musikken fremføres foran et stort publikum er denne energien slående.

Den sørafrikanske komponistens kunstneriske prosjekt – å nærme seg afrikanske musikkformer med et blikk formet av klassisk vestlig musikkteori – minner om filosofien bak avantgarde-trompetisten Jon Hassels «fjerde verden»-musikk. I likhet med Hassel låter aldri musikken til Gripper utstudert, men flommer snarere over spilleglede.

«I Afrika, når en gammel mann dør, er det et bibliotek som brenner», hevdes det med den sørafrikanske komponistens seneste soloalbum, «Libraries on Fire» (2015). I så fall er Gripper en heroisk arkivar: Han viderefører den muntlige griot-tradisjonen som om det stod om livet.

Tekst: Kim Klev

Arrangører er Oslo World Festival, men jazzscenens sesongkort gjelder!

https:/.spotify.com/?uri=spotify%3Aartist%3A6kUx0oARAtS3eKx7B6CKH2