OJKOS spiller: Maria Dybbroe

Musikk om viktigheten av sopp

Mycelium composed for jazz orchestra!

Norskbosatte danske Maria Dybbroe er en svært aktiv og prisbelønt komponist, improvisatør, bandleder, saksofonist og klarinettist, og nå presenterer hun sitt andre verk for OJKOS, Wood Wide Web. Der hvor hun sist med musikken beskrev sine første år i Oslo, menneskene, lydene, luktene, stemningen, har hun nå zoomet ut, ut av byen.

Dybbroe beskriver verket som «en poetisk skildring av og refleksjon over sammenhengen og forbindelsen mellom menneske og natur, basert på soppen med dens brede forgreninger og vitale rolle for både mennesker, dyr og planter. Sopp er nøkkelspillere i de fleste av livets prosesser og finnes flere steder enn du tror. De gir trær og dyr kunnskap og næringsstoffer, og setter spørsmålstegn ved både vår forståelse av individualitet og intelligens. Verket vil undersøke denne kommunikasjonen og arbeide med grener og nettverk på ulike måter. De ulike instrumentene vil flettes sammen og med kontinuerlige temaer i konstant forandring spinne en rød tråd fra start til slutt.».

Den forrige konserten var et forrykende møte med en talentfull komponist, vi gleder oss til symbiosen Dybbroe klarer å skape med det unge og vendingsvillige OJKOS. Dette ensemblet og verket er verdt tiden din, det kan vi love!


Andrea Giordano – vokal, fløyte, Maria Dybbroe – saksofon, Sigrid Aftret – saksofon, fløyte, Ville Lähteenmäki – bassklarinett, Øyvind Mathisen – trompet, Jørgen Bjelkerud – trombone, Tuva Halse – fiolin, Andrine Dyblie Erdal – cello, Petter Asbjørnsen – bass, Åsmund Perssønn Ødegaard – gitar, Trym Saugstad Karlsen – trommer

Foto: Cisser Mæhl

Maria Dybbroe er 31 år og har de seneste årene vært en meget aktiv utøver som solist og bandleder på den eksperimentelle jazzscenen i Norden og var i 2021 nominert til «Årets komponist» under den danske spellemannsutdelingen. Hun er aktiv i det Danish Music Awards-nominerte bandet Cactus, den prisvinnende improgruppen Maraton, i tillegg til gruppene Køs, Orsa, Coriolis, Sidechains, Dynastiet og Copenhagen Clarinet Choir. Maria har studert ved Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus og Norges Musikkhøgskole.

OJKOS er Orkesteret for jazzkomponister i Oslo, et regionalt orkester for profesjonelle jazzkomponister som holder til på Østlandet. Prosjektet tok form våren 2018 som et samarbeid mellom Østnorsk jazzsenter, Victoria – Nasjonal jazzscene og en prosjektgruppe på fem jazzutøvere og -komponister. OJKOS er en arena for komponering av ny musikk der alle medlemmene rullerer på å ha kunstnerisk ansvar.

OJKOS har fått tilskudd fra Kulturrådet og Oslo kommune.