Marc Ribot & Los Cubanos Postizos

Kubansk glede på herlig New York-eklektisk ribotsk

Cuban rhythm, latino fervor & downtown attitude!

¡Muy divertido! var tittelen på andreplata til Marc Ribot y Los Cubanos Postizos og oppsummerer egentlig det meste du trenger å vite. Dette er gøy!

På slutten av 1990-tallet førte utgivelsen av Buena Vista Social Club, produsert av Ry Cooder, til en nesten eksplosiv interesse for kubansk musikk i store deler av verden. En stund kunne man knapt gå på byen eller på fest uten å bli eksponert for erkekubanske musikkformer som son og bolero, og trauste nordboere tok sine første stive steg på nystartede salsakurs. Men i downtown New York var det en annen gitarist og et annet band som rådde grunnen. Marc Ribot y Los Cubanos Postizos var det ultimate festbandet, gigen du måtte se, kokende, svette og ikke minst uærbødige affærer med innsmigrende latinorytmer, jazz og småskitten jamming i et raust og syndig fellesskap.

For der Cooder og Buena Vista søkte seg mot tradisjonen og det autentiske, var Los Cubanos Postizos – de “kunstige” kubanerne – på alle måter et produkt av byen de bodde i, like mye hjemme i studioet til John Zorn som på nattklubb i Havana. Marc Ribot på sin side har jo alltid vært en bustete musiker, i evig konflikt med sjangerpoliti og musikalsk puritanisme. Så selv om det er musikken til den store kubanske komponisten og bandlederen Arsenio Rodríguez som er kjernen i Los Cubanos-prosjektet – han er mannen bak en lang, lang rekke av kubanske standardlåter og skapte også en helt ny sjanger, salsaforløperen son montuno – er uttrykket umiskjennelig, herlig ribotsk og New York-eklektisk.

Etter noen år i dvale ble prosjektet vekket til live igjen i 2011, nå med et utvidet repertoar og Cubas egen Horacio “El Negro” Hernandez på trommer. De har siden dukket opp med ujevne mellomrom her og der – men aldri i Norge. Det er derfor en aldri så liten begivenhet når Marc Ribot y Los Cubanos Postizos, i tillegg til New York, London og Elbphilharmonie i Hamburg, tar turen til Victoria. Her er det bare å åpne skjorta, varme opp hoftene og gjøre seg klar til ¡una noche muy divertida!

Marc Ribot – gitar, vokal, Anthony Coleman – orgel, Brad Jones – bass, Horacio «El Negro» Hernandez – trommer, E.J. Rodriguez – perkusjon