Joe Hertenstein Trio & Ray Anderson

Erfarent fra jazzfirer med et enormt driv

Experienced jazz from four with an enormous drive

I følge biografien til Joe Hertenstein, vokste han opp i Tyskland som sønn av en tømmerhogger og villsvinjeger. Han tilbragte barndommen med å skjære til pinner og horn til trommestikker, og hans første trommesett besto av gryter og hodeskaller. Da han i 16-årsalderen hadde pauket seg gjennom alle Beethovens ni symfonier, ville han har større utfordringer. Det ble punk og doom, helt til han som 19-åring fant en Charlie Parker kassett som gjorde han så forvirret at han droppet alt for å studere improvisasjon og det han selv kaller «den ultimate kreativiteten», jazz. Nå har han bodd lengst i New York, med misjon om å lære av og utforske med mestermusikere, flere av dem nå som venner og kolleger. Og han har satt merke etter seg i musikken både som trommeslager og komponist.

Trioen med saksofonist Michael Moore og den legendariske bassisten Greg Cohen ble dannet i 2021, og deres første konsertplate ble kåret av The New York City Jazz Record til årets beste live-innspilling. Den amerikanske saksofonisten Moore flyttet til Nederland i starten av 80-tallet som medlem av Instant Composers Pool, ICP, og har opparbeidet seg et sterkt navn etter mange års samspill med blant Fred Hersch og Han Bennink. Michael Formanek har nå overtatt bassplass, med samarbeidet med Fred Hersch som en felles inngang. Han er kjent fra flere band med Tim Berne, Uri Caine og Lee Konitz.

Trombonisten Ray Anderson opplevde dette bandet på en festival hvor de delte plakat i fjor, falt hodestups for uttrykket og tryglet om å få bli med. Vi tror det var lett å si ja til denne størrelsen med bakgrunn fra David Murray, Charlie Haden’s Liberation Music Orchestra, Henry Threadgill, John Scofield og flere!

Det ble mange sterke improjazznavn i denne omtalen, men det er jammen et bredt og spennende kompetansefelt vi får høre i kveld! Som Hertenstein forteller: «It’s highly inspiring for me to write music for this quartet line-up, to imagine the music in my head, knowing about the dreamlike combination of Anderson and Moore and the endless melodic possibilities; to come up with formal structures to navigate them anew every night with a master like Formanek. It will be groovy, it will be free, graceful and wild, all at the same time, it will be a feast.»

Ray Anderson – trombone, Michael Moore – saksofon, Michael Formanek – bass, Joe Hertenstein – trommer

Foto av Ray Anderson: Erika Kapin