Cortex

The avant-garde party that keeps on giving

Cortex har etter hvert blitt noe av en institusjon i norsk jazz, avdeling litt fritt og mye trøkk. Tittelen på plata som kom i fjor, stjålet fra en av de utallige, overstrømmende anmeldelsene bandet har fått med seg, oppsummerer det meste: Avant-garde party music! For her snakker vi umiskjennelig og knalltøff sekstitalls freebag i Ornettes og Don Cherrys ånd og kjød – men likefullt med en brei strek av noe nordisk og kontemporært. Noe som gjerne får folk til å komme dragende med den gamle fullriggeren Atomic når referansene skal stables og sorteres.

Da debuten kom på gata i 2011 kunne man fortsatt litt slengete omtale Cortex som et jazzlinjeband. I dag er de i front av feltet, og medlemmene sitter sannsynligvis oftere på et fly på vei til neste gig med Cortex, Acoustic Unity, Susanne Sundfør, Friends & Neighbors, Bushman’s eller hva det nå måtte være, enn de er hjemme i sofaen foran tv-en. Slikt blir det bra liveband av!

Ryktene svirrer om at det er ny plate på gang, hvis de nå en gang skulle finne tid til å gå i studio. Uansett blir det flust med nye låter når de svinger innom Victoria i kveld. Sving innom du også da, det er her det er party!

Thomas Johansson – trompet, Kristoffer Alberts – saksofon, Ola Høyer – bass, Gard Nilssen – trommer

Foto: Peter Gannushkin