Conexions: Stian Westerhus & Britten Sinfonia

Mestergitarist med nykomponert verk

  • Fredag 13. desember 2013
  • 21.00
  • 18 år. Dørene åpner kl 20.00
  • 230/180
  • Kjøp billett her!

Førstkommende fredag er det urfremføring på “Longitude” av gitarist Stian Westerhus på Nasjonal jazzscene – Victoria. Verket blir framført av Westerhus selv og 8 strykere fra Britten Sinfonia. Fra før har Westerhus skrevet musikk til moderne danseforestillinger, Trondheim Jazzorkester og egne band, og han forteller her litt om prosessen bak verket Longitude: “Jeg er et øyeblikksmenneske når jeg jobber i studio eller skriver musikk, jeg har øyeblikk der det kommer ut sammenhengende idéer som er verdt å ta videre, og store deler av idéene til denne konserten kommer ut ifra én tettskrevet idéblekke jeg bare pøste ut en morgen på soverommet i Berlin. Veldig mye av musikken kommer fra de idéene der – to-tre timer med febrilsk noteskriving. Hele forrige soloskiva kom fra én og en halv dag i mausoleet, det var bare så mye som klaffet, jeg var inspirert og det ble greier ut av det som kunne leve sitt eget liv. Sånn sett er det fint å se sammenhengene mellom det å improvisere og komponere, og følelsen av at disse to elementene bare blir nærmere relatert hele tiden.”

Få gitarister er så tett opp til sin egen samtid som Stian Westerhus. På relativt kort tid har han bemerket seg i band som Puma, Monolithic og med Nils Petter Molvær. Som gjestegitarist i Motorpsycho, Jaga Jazzist og Supersilent, i samarbeid med Sidsel Endresen, som soloartist og sist hans nye band Pale Horses. 13. desember står han på scenen på Victoria sammen med det britiske orkesteret Britten Sinfonia. På repertoaret står nykomponert musikk av Stian Westerhus for gitar og to strykekvartetter. Britten Sinfonia blir hyllet verden over for sine innovative produksjoner. Orkesteret opererer som assosiert ensemble på The Barbican i London, de har residens i Norwich, Cambridge og Brighton, og en egen kammerserie i Wigmore Hall.

Dagen etter urfremføringen på Nasjonal jazzscene, fremføres verket med Stian Westerhus og Britten Sinfonia på festivalen Spitalfields Music i London.Konserten tilhører serien Conexions Uk, kuratert av Fiona Talkington (BBC3).