Classic Album Sundays: Nina Simone – Black Gold

«For my people need all the inspiration and love that they can get»

  • 18 år, dørene åpner 17.00
  • 120/60
  • Kjøp billett her!

CLASSIC ALBUM SUNDAYS presents Come Together With NINA SIMONE – Black Gold (RCA Victor, 1970)

Endelig har vi fått sjansen til å løfte frem en av jazzhistoriens mest karaktersterke stemmer, “The High Priestess of Soul”, Nina Simone. Og det er for en gangs skyld et livealbum som havner i favnen på Classic Album Sundays’ knirkefrie audiomeny denne gang og er gjenstand for vår lyttekveld.

«Black Gold», utgitt på RCA Victor, 1970, gjengir opptak fra konserten Simone holdt i Philharmonic Hall i New York høsten året før, et gripende album hvor hun til fulle får demonstrert den helt spesielle formidlingskraften hun var i besittelse av.

KLASSISK MUSIKK MED AFRIKANSKE RØTTER
Når hun kombinerer sin tekniske vokalstyrke, sin lidenskapelige, sårbart ærlige, nesten androgyne baryton og de virtuose, klassisk skolerte pianoferdighetene hun utviklet fra ung alder, med melankole og oppmuntrende budskap for sine afroamerikanske brødre og søstre, som på «To Be Young, Gifted and Black”, som ble så viktig for borgerrettghetsbevegelsen i USA, er det vanskelig å ikke bli rørt.

Hun satte selv toner til Weldon Irvine’s tekst og introduserer sangen slik:

«It is not addressed to white people primarily. Though it doesn’t put you down in any way…it simply ignores you. For my people need all the inspiration and love that they can get.»

COME TOGETHER WITH NINA SIMONE
Ved siden av albumutgivelsen ble det også produsert noen eksemplarer av en LP kalt “Come Together With Nina Simone”, et intervju om albumet der spørsmålene ble lagt ved i skriftlig form, slik at radio-dj’er kunne stille dem og spille Simone’s innspilte svar, som om hun var i studio. Vi har, lykkelig forfjamset, fått fatt i et «mint» eksemplar av plata og har derfor gleden av å ha Nina selv med som hovedgjest (posthumt) på albumpresentasjonen denne søndagen.

Med seg for å belyse Simone og kveldens album har lytteklubbvert Kent Horne denne gang også med seg to kvinner fra Classic Album Sundays’ egen beholdning, Colleen ”Cosmo” Murphy og Elin Øyen Vister.

BITCHES BREW
Colleen, oppvokst i Massachusetts, fant kjærligheten i London etter noen spennende år på 80- og 90-tallet marinert i New Yorks klubbscene, som platepusher på Dancetracks, dj på David Mancuso’s The Loft og programsjef og radiovert for collegekanalen WNYU. I England var hun med å starte plateselskapet Bitches Brew Records, sin egen loftsfest Lucky Cloud, foruten lytteklubben vi selv er blitt så hekta på, Classic Album Sundays.

DYP LYTTING
Kunstner, komponist og dj Elin Øyen Vister arrangerte de første tre lyttekveldene våre i Oslo før hun flyttet nordvestover, til Røst, hvor hun de siste årene har fordypet seg i sitt arbeid som lydkunstner. Inspirert av den amerikanske komponisten og trekkspilleren Pauline Oliveros’ estetiske prinsipper for eksperimentell, elektronisk kunstmusikk og hennes begreper om såkalt ”Deep Listening” leder Vister oss gjennom en lytteøvelse som kanskje vil åpne ørene våre for nye måter å lytte til Simones Black Gold på.

AUDIOMENY
Lydanlegget settes opp på Jazzscenen spesielt for anledningen, med presisjon og omsorg av molekylistene fra Duet Audio og Midas Reference, og ser slik ut:

PLATESPILLER: Dr. Feickert Woodpecker
STIFT: Ortofon Cadenza Black
TONEARM: Jelco 750 LB
FORFORSTERKER MED PHONOSTEG: Soulution 520
EFFEKTFORSTERKERE: 4 x Auralic Merak monoblokker
HØYTTALERE: Piega Master Line Source 2
SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
STRØMFORDELER: Oyaide MTS-6e

PS. Legg merke til den nye høyttalerserien og de nye signalkablene. Verdens beste? Slikt er selvsagt subjektivt og individuelt, men et sted helt der oppe hvor englene (og Nina) synger befinner vi oss, det kan vi sikkert være enige om.

GROV KJØREPLAN
17.00 Dørene åpnes – vi lytter til musikk relatert til albumet
18.00 Velkommen!
18.05 «Deep listening» – lytteøvelse med Elin Øyen Vister
18.20 Albumpresentasjon – Black Gold
18.30 «Come Together With Nina Simone» – Intervju med Nina Simone
18.45 Albumlytt – NINA SIMONE ‘Black Gold’ (RCA Victor, 1970)
19.35 Kort Q/A inkludert publikum
19.45 Postludium – albumrelatert musikk

https:/.spotify.com/?uri=spotify%3Aalbum%3A6cbqf84EsLlPeu72H2Al0H