Classic Album Sundays: Miles Davis – Bitches Brew

Quadrofonisk presentert av François Kevorkian

  • Fri aldersgrense, dørene åpner kl. 17.00
  • 120/60,-
  • Kjøp billetter her

Bitches Brew (Columbia Records) sparket opp jazzdøra til 70-tallet med dunder og brak. Meningene om Miles’ 17. studioalbum var sterke og kritikken var til å begynne med nokså polarisert, men den ble faktisk trompetistens første gullplate og i ettertiden står det klart at denne plata revolusjonerte jazzhistorien.

Dobbeltalbumet låter fortsatt usedvanlig friskt og futuristisk; hypnotisk, intens og innovativ, en sjangeroverskridende nyvinning med hyppig bruk av tapeloops og rytmiske, klipte sekvenser.

Nesten 20 musikere var innom og bidro på innspillingen, med navn vi idag kjenner som bautaer i nyere jazzhistorie; Wayne Shorter, Joe Zawinul, Chick Corea, John McLaughlin og Dave Holland for å nevne noen, og hvis vi tar med bonuslåtene som ble spilt inn et halvt år etter originalinnspillingene fra sommeren ’69, Billy Cobham og Airto Moreira.

Etter å ha stått i bresjen for både cool og modal jazz representerte Bitches Brew nok en ny vending for Miles, satt fyr på av Hendrix og voodoo, og et frampek til fusion og ikke minst funken, dansen, tåka, mysteriet.

FRANCOIS K
Nettopp av den grunn blir det interessant å få møte den legendariske produsenten og dj’en François Kevorkian på Victoria denne kvelden. Ikke ulikt Miles kan han sies å være en ekvilibrist som mestrer mange genre med like stor treffsikkerhet og nytenkning innenfor sitt fag.

François K ble flasket opp på klubber som Studio 54, The Loft og Paradise Garage og har skrudd artister som Kraftwerk, King Crimson, Eurythmics, Yazoo, U2, The Cure, Diana Ross og Depeche Mode.

Den ukentlige søndagsturen gjennom åpent og dansbart landskap, Body & Soul, med kollegaene Joe Claussell og Danny Krivit, var definerende for dansemusikken over hele verden i to tiår, og hans klubbkvelder, Deep Space, hver mandag på Cielo i Meatpacking District, er fortsatt obligatoriske om du vil oppleve hva som beveger seg under grunnen i NYC i dag.

QUADROFONISK HEKSERI
En noe så sjeldenhet som en quadrofonisk innspilling av Bitches Brew har gitt vår hovedgjest et helt spesielt forhold til plata, og denne har han med seg fra sitt studio i New York, eksklusivt for Classic Album Sundays’ gjester, for å dele lytteopplevelsen med oss. Quadrofoni betyr kort sagt at musikken vil lyttes til gjennom 4 kilder i rommet. Vi har en sjelden anledning å se frem til denne kvelden med andre ord.

APROPOS BRYGG
To bryggerhus preparerer inspirert drikke for anledningen;

Dronebrygg holder til i kjeller’n på Kunstnernes Hus og mener de kan gjenskape rom, opplevelser og uttrykk med øllet sitt. Ikveld byr de rett og slett på en batch Bitch! Putret frem under påvirkning fra musikken på skiva, bokstavelig talt.

Tim Wendelboe, verdens kanskje mest anerkjente barista, brenner en egen kaffeblanding han assosierer med musikken på plata og byr på smaksprøver i rikt monn i løpet av kvelden. Kanskje blir det også mulighet til å kjøpe med seg en pakke av det eksklusive heksebrygget?

PRESENTASJON: Kent Horne med gjest François K
VISUALISERINGER: João Doria
LYD: Duet Audio

Arrangør er Classic Album Sundays, men sesongkort gjelder her!

https:/.spotify.com/?uri=spotify:album:3Q0zkOZEOC855ErOOJ1AdO