Classic Album Sundays – Lee Morgan – The Sidewinder

Lyttehøytid

  • 18 år. Dørene åpner kl. 18.00
  • 100/50
  • Kjøp billett her!

Classic Album Sundays med Darrel Sheinman presenterer LEE MORGAN – ‘The Sidewinder’ (Blue Note Records, 1964)

”En tung venstrehook”.

”En klapperslange som graver seg ned i sanden om dagen og beveger seg rundt om natten, sidelengs, ved å kaste kroppen i S-formede kurver”.

Beskrivelsene av en ”Sidewinder” kunne vært hentet fra livet til en av tidenes raffeste trompetister, Lee Morgan. Det kunne vært lyriske tolkninger av hans suggererende funky be bop, eller utdrag fra hans kamp mot rusavhengighet til fordel for en karriere som var blitt applaudert siden han ble med i storbandet til Dizzy Gillespie som 18-åring på midten av 50-tallet. Det kunne ikke minst vært bilder fra hans fascinerende og giftige kjærlighetshistorie med den fjorten år eldre samboeren Helen More, også kjent som Lee’s ”uregistrerte” kone Helen Morgan, og hans dramatiske endeligt der hun, til alles overraskelse, skulle spille hovedrollen.

I CALLED HIM MORGAN
Det 33 år unge livet til Edward Lee Morgan fikk en brå og tragisk slutt idet han ble skutt og drept av Helen etter å ha gjort henne sjalu, avvist og ydmyket henne på en jazzklubb i East Village en februardag 1972. Historien er nylig blitt skildret av den svenske filmskaperen Kasper Collin i den kritikerroste dokumentaren ”I Called Him Morgan” som bygger rundt et eksklusivt intervju med Helen gjort bare uker før hennes død på midten av 90-tallet.

Her kommer det frem hvordan vi som kan glede oss over hans musikalske arv antagelig har mer å takke henne for enn å være forrykte over, tross Helens skjebnesvangre impulshandling. Lee hadde nettopp pantsatt vinterjakken og trompeten da hun bestemte seg for å forbarme seg over ham. Uten å klamre seg til hennes stoiske barmhjertighet og ømhet for ham gjennom mange år ville han neppe kommet seg bort fra heroinen eller forlenget sitt liv som musiker.

THE BIRTH OF SOUL JAZZ
Sammen med Joe Hendersons tenorsaksofon, bop pianist Barry Harris, Billy Higgins på trommer og Bob Cranshaw på ståbass skapte Morgan en samling av låter på The Sidewinder som fikk enorm innflytelse over jazzen som fulgte i kjølvannet av albumet, med en særegen melodisk, repetitiv og dansevennlig stil som blant annet resulterte i et tittelkutt som står igjen som en av de mest ikoniske jazzlåtene vi kjenner.

GEARBOX RECORDS
Vi presenterer Lee Morgans souljazzklassiker ”The Sidewinder” fra 1964 på Jazzscenen siste søndag i februar og får hjelp av en mann med et tett forhold til Morgans musikk og som gjennom sitt virke har skaffet seg inngående kunnskap om og ikke minst tilgang til Blue Note Records’ innspillinger, også de uutgitte, Darrel Sheinman, mannen bak det Londonbaserte kultlabelet Gearbox Records.

I beste Classic Album Sundays-ånd har selskapet viet seg til å bringe ritualene tilbake til musikklyttingen. De siste årene har de skaffet seg en dedikert tilhengerskare ved å by på utgivelser av ekstremt høy kvalitet og gir både ut ny musikk med dagens artister og tidligere uutgitte skatter de har kommet over.

Duet Audio setter opp et lydanlegg i verdensklasse for oss så vi kan lene oss tilbake, dempe lyset, skru opp volumet og lytte til albumet på best tenkelige måte, uten forstyrrelser og i sin helhet fra begynnelse til slutt.

GROV KJØREPLAN
18.00 dørene åpnes – vi spiller albumrelatert musikk
19.00 albumpresentasjon: Kent Horne med Darrel Sheinman (Gearbox records)
19.30 albumlytt: LEE MORGAN – ‘SIDEWINDER’
20.10 albumprat inkludert publikum
20.30 albumrelaterte postludier

AUDIOMENY
PLATESPILLER: Thorens TD 2035
TONEARM: SME 309
STIFT: Ortofon Cadenza Black
FORFORSTERKER: Soulution 520 med phonotrinn
EFFEKTFORSTERKER: 4 x Auralic Merak mono blocks
HØYTTALERE: Piega Classic 80.2
SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
STRØMFORDELER: Oyaide MTS-6e

Arrangør er Classic album Sundays, likevel gjelder sesongkort, velkommen!

https:/.spotify.com/?uri=spotify%3Aalbum%3A5yhhdRQNY08xnU40Tm3zzi