CAS: John Coltrane – A Love Supreme

Alt er fint: plata, praten, lyden!

  • 18 år. Dørene åpner kl. 18.00
  • 120/60
  • Kjøp billett her!

Classic Album Sundays med
 Rob Young, Marthe Lea og Lars Martin Dahl
 presenterer JOHN COLTRANE – A Love Supreme 
(Impulse!, 1965)

Det er med barnlig glede og en smule andektighet vi inviterer til ny lyttekveld på Jazzscenen med en klassiker vi lenge har sett frem til å presentere og høre på Classic Album Sundays’ audiofile lydanlegg. 

John Coltranes poetiske, intenst suggererende og inderlige lovprisning til Gud, A Love Supreme, står igjen som en av jazzhistoriens mest markante og banebrytende plateutgivelser – et album som av mange, inkludert Trane selv, ble trukket frem som selve milepælen i en diskografi tettpakket av høydepunkter. 

Vi lytter til platen i sin helhet og tar en prat med tre mennesker som på ulikt vis har et nært forhold til Coltrane. 

Klubbvert Kent Horne har denne gang med seg journalist, redaktør og forfatter Rob Young, saksofonist Marthe Lea og sogneprest Lars Martin Dahl som sammen inviterer til lyttemesse i jazzens storstue i Oslo der evangeliet etter St. John William Coltrane vil bli behørig dyrket og belyst.

SPIRITUELL OPPVÅKNING
Etter en rekke spennende innspillinger på Prestige, Blue Note og Atlantic i perioden ’57 til ’61 var det fire år senere allerede klart for saksofonistens tiende album for det frijazzvennlige selskapet Impulse! Records.

»I 1957 opplevde jeg, ved Guds nåde, en åndelig oppvåkning som skulle føre meg til et rikere, fyldigere, mer produktivt liv.» 

Åpningsordene på innsiden av utbrettscoveret viste til en ærbødighet og nesten sprekkeferdig glede overfor den spirituelle kraften som hadde hjulpet ham ut av alkohol- og heroinmisbruket på slutten av 50-tallet og som hadde utløst en svært kreativ og produktiv periode for ham det neste tiåret. 

A Love Supreme ble Coltranes kjærlighetserklæring til denne lojale, guddommelige følgesvennen som gjennom ulike religioner og eksistensfilosofier hadde guidet ham hele livet, og som nå kulminerte i en drøy halvtime med konsentrert takknemlighet.

Albumet er bygd opp som en suite over fire satser der McCoy Tyner, Jimmy Garrison og Elvin Jones gikk i studio for å improvisere med Coltrane. Foruten Tranes egen tenorsaksofon som ledestjerne, hadde han kun gjort klar et par enkle notater som skulle rettlede dem underveis og lot ellers sesjonen inspireres av et dikt han hadde skrevet og leste opp for kvartetten.

SUPREME, AUDIOFIL JAZZMESSE
Nok en gang skjemmer hifi-leverandørene Duet Audio og Midas Reference oss ut ved å sette opp ett av sine lytefrie lydanlegg som tilpasses anledningen. 

Slik får vi muligheten til å ta til oss musikken på de aller beste premisser når vi demper lyset, skrur opp volumet og lytter oss gjennom hele platen fra begynnelse til slutt – kun med korte snuoperasjoner etter hver sats på Universals påkostede reutgivelse fra 2010, en 200 grams dobbelt-LP i 45rpm hastighet der detaljene får plass til å utfolde seg fra første til siste rille.

LARS MARTIN DAHL
Sognepresten i Grønland Kirke har fremstått som en inkluderende og samlende skikkelse blant byens sentrumsbaserte mennesker med alle sine ulikheter, enten det har vært snakk om religiøs tilhørighet, seksuell legning eller brokete musikksmak. 

Han har nemlig vært hyrde til spesiell velsignelse for den jazzinteresserte den siste tiden. I sommer ble han invitert til Kongsberg Jazzfestival for å skjenke fra sin trinne og veloverveide samling. I kveld hjelper han oss med å kaste lys over Coltranes forhold til det spirituelle.

ROB YOUNG
Mange kjenner Young som redaktør av Jazznytt, gjennom hans musikkjournalistikk i magasinet The Wire eller har lest boken han kom med for noen år tilbake, Electric Eden, der han går den britiske folkrockens historie nærmere etter i sømmene. 

Dypt neddykket i sin kommende biografi om krautrockbandet Can dukker Rob Young opp hos oss på Jazzscenen denne salige søndagen for å dele noen tanker rundt en av sine største favorittplater.

MARTHE LEA
Den unge saksofonisten er den siste tiden blitt omtalt som et av våre mest spennende jazztalenter. Få blåseinstrumentalister kommer utenom Coltrane, selv 50 år etter hans død. På hvilken måte påvirker han unge musikere idag? 

Vi ser frem til å høre Lea sammen med trioen Kiap på Kongsberg Jazzfestival neste år, men om det blir for lenge å vente for den nysgjerrige kan vi røpe at hun også tar med saksofonen sin til Victoria ikveld.

KJØREPLAN
18.00 Dørene åpnes – vi lytter til musikk relatert til albumet
19.00 Velkommen! 
19.05 Albumpresentasjon – Horne m/Young, Lea og Dahl
19.30 Albumlytt – JOHN COLTRANE ‘A Love Supreme’
20.10 Q/A med publikum
20.30 Postludium – albumrelatert musikk

AUDIOMENY
PLATESPILLER: Dr. Feickert Woodpecker
TONEARM: Jelco 750 LB
STIFT: Ortofon Cadenza Black
FORFORSTERKER: Soulution 520 med phonotrinn
EFFEKTFORSTERKER: 4 x Auralic Merak mono blocks
HØYTTALERE: Piega MLS2
SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
STRØMFORDELER: Oyaide MTS-6e

BILLETTER
Sesongkortinnehavere for Jazzscenen: Gratis entrè!
 Ordinær billett: kr. 120,-, Senior, Junior, student og medlem av Norsk Jazzforum: halv pris!

cas-logo-black-web-small
https:/.spotify.com/?uri=spotify%3Aalbum%3A5cKg5nyFcq8ykeiFposAcy