Andreas Røysum Ensemble
Frisk samtidsfrijazz
- Torsdag 5. mars 2020
- 20.00
- 18 år. Dørene åpner kl. 19.00
- 220/170
No-borders traditional music meets cutting edge free jazz meets contemporary high art
Klarinettisten Andreas Røysum har vært en tydelig skikkelse i jazzlandskapet de siste par åra, ikke minst som initiativtaker og sjef for den motkulturelle og, må vi nesten få legge til for egen regning, fabelaktig flotte festivalen Motvind. Men også som utøver er Røysum høyt og lavt, i og utenfor landets grenser, i band som Miman, Nakama eller Marthe Lea Band, eller i samspill med fine folk som Axel Dörner og Kresten Osgood.
Nå har han samlet ni av sine beste venner i Andreas Røysum Ensemble. Her møter fascinasjonen for asiatisk og afrikansk tradisjonsmusikk den skarpe brodden i frijazz og samtidsmusikkens utstrakte formsans. Vi snakker for all del ikke om en referansetung pastisj her, men et orkester som har en sans for og verdsetter de organiske elementene i musikken. I kveld slipper bandet plate. Det blir en fest med stor takhøyde og breie smil!
Andreas Røysum – klarinett, Henriette Eilertsen – fløyte, Klaus Holm – saksofon, Marthe Lea – saksofon, Hans P. Kjorstad – fele, Joel Ring – cello, John Andrew Wilhite – bass, Christian Meaas Svendsen – bass, Sanskriti Shrestha – tablas, Andreas Wildhagen – trommer
Nasjonal jazzscene og Andreas Røysum Ensemble stiller oss bak initiativet FRI KUNST – en feiring av kunstnerisk ytringsfrihet 2.- 8. mars 2020. FRI KUNST er et nettverk av kunstnere, kunst- og kulturinstitusjoner og -organisasjoner. De skriver: «Vi står sammen for å bidra til at kunstnere og kunstinstitusjoner – i alle land – skal kunne skape og utøve sin kunst fritt, uten trusler og forfølgelse. Dette er en grunnleggende rettighet og forutsetning for et fritt og demokratisk samfunn.
Vårt mål er:
– å handle aktivt og solidarisk når kunstnere utsettes for sensur, forfølgelse og trakassering,
– å bidra til økt oppmerksomhet og bevissthet i samfunnet om å ivareta den kunstneriske ytringsfriheten,
– å bevare kunstens autonomi – gjennom forsvar av «armlengdes avstand»-prinsippet i kunst- og kulturforvaltningen.»
Mer om initiativet kan du lese på deres nettsider.