Sigurd Hole – Extinction Sounds

En kammerorkesterkonsert om lydene i naturen som svinner

A quiet, powerful work about sound, nature, loss and memories

«Enhver lyd, og vår opplevelse av den, opphører i samme øyeblikk som den oppstår og kommer aldri tilbake akkurat slik den var. Men vi bærer for alltid med oss minnet av lyden.» sier Sigurd Hole i omtalen av musikken sin. Han har lenge vært opptatt av økologi og naturtap – hva skjer når naturen forsvinner, når naturen blir taus. Hva skjer med oss?

I 2020 komponerte Hole verket Roraima på bestilling fra Oslo World. Lydopptak fra Amazonas-jungelen de siste femti-seksti årene, og musikk inspirert av disse lydene, ble koblet med temaer hentet fra Yanomami-folkets mytologi. Resultatet var en sterk framstilling av natur som mer eller mindre smuldrer opp foran øynene våre.

Årets utgivelse, Extinction Sounds, er også et bestillingsverk, skrevet til festivalen TronTalks i 2023. Her henter Sigurd Hole hjem tematikken fra Roraima og setter den inn i en lokal sammenheng med utgangspunkt i hans egen barndom og seterliv i Rendalen. I denne kammerorkesterkonserten gjenskapes minner om lyden av summende insekter, fuglesang, sildrende vann og sauebjeller. Hva har skjedd med disse lydene siden den gang? Hvor godt er det egentlig mulig å erindre en slik opplevelse av lyd? Extinction Sounds er et lavmælt og kraftfullt verk om natur, lyd, minner og tap, som sitter i lytteren lenge.

Ayumi Tanaka – piano, Torben Snekkestad – saksofon, Sara Övinge – fiolin, Bendik Bjørnstad Foss – bratsj, Tanja Orning – cello, Sigurd Hole – bass, Anders Kregnes Hansen – trommer, perkusjon